2012 Architecten uit Rotterdam (Recyclicity)
18 juni – 31 november 2003

De 2012 architecten hebben als uitgangspunt afval bruikbaar te maken voor de bouw, met zo min mogelijk toegevoegde energie voor transport en verwerking van materialen. Bij de huidige recycling methode wordt vaak voorbijgegaan aan de unieke eigenschappen van materialen. Veel ‚afval’ is in haar oorspronkelijke vorm al bruikbaar en kan na enig ontwerpwerk, juist door gebruik te maken van die karakteristieken, een meerwaarde aan het ontwerp geven. Dit kan leiden tot innovatieve toepassingen en onverwachte vormgeving. Zo werd onlangs door Recyclicity tijdens de museumnacht in Rotterdam het M(ob)iele verkoopstation gebouwd. Deze modulair opgebouwde wasautomatiek bestaat voor 50% uit Miele wasmachines.


Voor de gevel van OpTrek besloten de architecten om oude aluminium deuren te hergebruiken, die uit sloopwoningen in Transvaal komen. Zij vonden dit het meest geschikte bouwmateriaal uit de buurt. Uit deze deuren hebben de architecten een vergroot daklicht geconstrueerd, dat gedeeltelijk ook aan de voorkant van de gevel is te zien en waar in het donker licht uitkomt (zie foto).
Ook aan de binnenkant van het kantoor werden veranderingen doorgevoerd. Zo is het plafond boven de vergadertafel van OpTrek gedeeltelijk doorgebroken en is het mogelijk door de glazen opbouw de hemel in te kijken.

2012 Architecten hebben het kantoor van OpTrek, en daarmee ook het straatbeeld in de Wesselsstraat, een opvallend accent gegeven. De opbouw blijft aan de gevel hangen tot het gebouw in november 2003 zal worden afgebroken en OpTrek weer verder trekt, met de sloop mee…

Recyclicity is een initiatief van Jan Jongert, Cesare Peeren, Roeland Vergouwen en Denis Oudendijk. De gevel voor OpTrek werd met medewerking van Jan Körbes gebouwd.

Voor meer foto's, klik hier.

www.rchitecten.demon.nl (en voor extra foto's)