Mobiel projectbureau OpTrek

In het voorjaar van 2011 is Sabrina Lindemann, kunstenaar/urban curator met Mobiel projectbureau OpTrek, naar acht jaar gewerkt te hebben in de Haagse stadsvernieuwingswijk Transvaal, verhuist naar het binnenstedelijke industriegebied de Binckhorst in Den Haag. In samenwerking met velen anderen onderzocht zij in Transvaal de rol van kunst in stedelijke transformatieprocessen. Hotel Transvaal en het Laboratorium voor de Tussentijd  zijn daar voorbeelden van.

OpTrek heeft een nieuwe werkplek in Ateliercomplex De Besturing en zal zich in de komende tijd richten op de stedeljike ontwikkelingen in de Binckhorst.

Mobiel projectbureau OpTrek (Sabrina Lindemann, 2002 tot heden, en Annechien Meier, 2002 tot 2007) initieerte en organiseerde sinds 2002 tijdelijke kunstprojecten in Transvaal, een binnenstedelijke vooroorlogse woonwijk in Den Haag. De vraag wat kunst kan betekenen in een stedelijk transformatieproces stond daarin centraal. Multidisciplinaire kunstenaars uit binnen - en buitenland werden door OpTrek uitgenodigd. Zij kunnen gebruik maken van een tijdelijk gastatelier in de wijk en zo, in direct contact met de buurt, hun ideeën ontwikkelen en uitvoeren. Het mobiele projectbureau beheerde geen eigen expositieruimte. De projecten vonden voornamelijk in de publieke ruimte plaats.

OpTrek voelde zich betrokken bij de veel omvattende sociale en ruimtelijke veranderingsprocessen die deze multi-etnische wijk in de komende jaren zal ondergaan en de gevolgen daarvan voor de buurt en haar bewoners. Met de projecten ging OpTrek een ‘vergrootglas' op de gebeurtenissen in de wijk, het achterliggende politieke beleid en persoonlijke verhalen van bewoners zetten.

OpTrek leverde met de diverse activiteiten een bijdrage aan de algemene discussie over de toekomstige ontwikkeling van de stedelijke ruimte en de vraag of kunstenaars in deze situatie een rol kunnen spelen. OpTrek ziet zich zelf in de functie van ‘getuige' die de lokale complexe situatie reflecteert en in een bredere context zet.

Het mobiele projectbureau was in Transvaal gevestigd in een woning die reeds door de bewoners was verlaten. Wanneer het pand werd afgebroken bewoog OpTrek mee met de afbraak en moest daarom regelmatig verhuizen. De projectruimte van OpTrek, en daarmee haar vestiging en positie in de wijk, diende als uitvalsbasis voor de kunstenaars en de organisatie: een broedplaats voor onderzoek, organisatie, coördinatie, uitvoering, experiment, onderhandeling, maar ook voor ontmoeting, discussie, reflectie, uitwisseling en presentatie.

Dagelijkese projectleiding van OpTrek: Sabrina Lindemann

Contact: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

In 2010 zijn er twee publicaties verschenen over (oa) het werk van OpTrek:

1.  OpTrek in Transvaal. Over de rol van publieke kunst in de stedelijke ontwikkeling. Interventies en onderzoek een overzichtswerk dat  inzicht geeft in het archief met alle opdrachten en projecten die Mobiel projectbureau OpTrek in de Haagse wijk Transvaal realiseerde in de periode 2002-2009. Daarbij reflecteert deze publicatie op de positie van kunstenaars in stedelijke transformatiegebieden en hun rol als urban curator. Veronica Hekking, Sabrina Lindemann, Annechien Meier [red] Nederlands- & Engelstalig | ISBN 978-94-90322-06-9 | Jap Sam Books |  www.japsambooks.nl  |

[link naar OpTrek in Transvaal: http://www.japsambooks.nl/nl/boeken/alle-titels/optrek-in-transvaal-over-de-rol-van-publieke-kunst-in-de-stedelijke-ontwikkeling-interventies-en-onderzoek/27]

2.  Stedelijke transformatie in de Tussentijd, Hotel Transvaal als    impuls voor de wijk beschrijft specifiek de tussentijd (de vaak langdurige periode tussen afbraak en nieuwbouw) als een fase met eigen potenties en kwaliteiten die gebruikt kunnen worden in de ontwikkeling van de stad. Sabrina Lindemann, Iris Schutten (red) Nederlandse en Engelse versie | NL: ISBN 978 90 8506 7481 | ENG: ISBN 978 90 8506 8181 | Uitgeverij SUN/Trancity | www.uitgeverijsun.nl |

[link naar Stedelijke transformatie in de Tussentijd: http://www.sunarchitecture.nl/catalogue/categori/sun-trancity/stedelijke_transformatie_in_de_tussentijd_9789085067481.html?sort=ti&lang=nl]