MOONRIDER, zwevend café in Transvaal
een project van de Japanse kunstenaar Tatsurou Bashi (alias Tazro Niscino)

Tevens presentatie van OpTV, een videoprogramma van Klaas van Gorkum en Iratxe Jaio en de film “Wat we van China weten is bitter weinig”van André Bijma

Opening: woensdag 28 september om 16.30 uur door Marnix Norder, wethouder Ruimtelijke Ordening, Stedelijke Ontwikkeling en Wonen, terrein open tot 19.00 uur

29 september t/m 2 oktober 2005
elke dag van 14.00 –19.00 uur


De Japanse kunstenaar Tatsurou Bashi (woonachtig in Keulen, Duitsland) heeft op uitnodiging van mobiel projectbureau OpTrek voor de Haagse stadsvernieuwingswijk Transvaal het kunstproject MOONRIDER ontwikkeld, een café dat aan een mobiele kraan om hoog gehesen kan worden.
De mogelijkheid om vanuit grote hoogte naar beneden te kunnen kijken biedt oude en nieuwe bewoners de kans om hun perspectief op de wijk te veranderen.De afstand naar beneden en het bijzondere uitzicht schept ruimte voor reflectie. Tevens is het café een ruimte voor ontmoeting, uitwisseling en kennismaking.

Fascinatie voor de openbare ruimte
Tatsurou Bashi is al langer in zijn werk gefascineerd door details in de openbare ruimte, die hij door doelgerichte ingrepen in een andere context plaatst. Rond bestaande sculpturen, monumenten of straatverlichting bouwde hij ruimtes, die ingericht waren als privé – woonkamers; volledig ingericht met boekenkasten en stoelen. Door deze verschuiving van buiten naar binnen vond een verandering van waarneming plaats en richtte hij aandacht op alledaagse dingen, die vaak niet (meer) waargenomen werden.
Zijn werk houdt zich bezig met vragen naar onze voorstellingen over ruimte, de dingen in de ruimte, over urbaniteit en sociale structuren. Zijn beelden zijn metaforen voor mobiliteit en een nomadisch bestaan.

Waarom dit project?
Het werk van de Japanse kunstenaar Tatsurou Bashi vond OpTrek heel toepasselijk voor Transvaal. Zijn bijzondere kijk op de openbare ruimte krijgt in de stadsvernieuwingswijk Transvaal een eigen lading. Tijdens de fase van grootschalige afbraak en sociale veranderingen wordt de buurt op deze manier nog eens in het licht gezet. Bewoners uit de wijk kunnen op geheel eigen wijze afscheid nemen van elkaar maar ook van de wijk zelf. Het project MOONRIDER biedt ruimte waarin teruggekeken kan worden maar ook vooruit.

Locatie: korte stuk van de Wesselstraat tussen Kempstraat en Boerenstraat,
Bereikbaarheid: bus 25, tram 6,11,12, halte Hobbemaplein


Met dank aan: Mondriaan Stichting Amsterdam, Fonds 1818, Gemeente Den Haag, Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Wooncorporatie Staedion, BAM woningbeheer

Meer foto's


Meer informatie en foto's op de website van Keen