Hotel Transvaal, *-***** verblijf in de tussentijd

De wijk Transvaal, die ten zuidwesten van het centrum van Den Haag ligt en grenst aan de Haagse Markt en het Zuiderpark, ondergaat tot 2014 een veel omvattende transformatie. 3000 sociale huurwoningen worden afgebroken, in plaats daarvan worden 1600 nieuwe woningen gerealiseerd, waarvan het overgrote deel voor de verkoop zal zijn. Dit zorgt voor een straatbeeld met dichtgetimmerde panden, nieuwbouw in de steigers, lege winkelpanden, braakliggend terrein, naast gebruikte woningen die blijven staan; plekken in de wijk 'buiten bedrijf'. Voor de wijk betekent dit vaak een neerwaartse spiraal, het sociale weefsel wordt aangetast door wegtrekkende en nieuwe bewoners, de openbare ruimte verpaupert en economisch gaat de wijk achteruit.
In plaats van deze tussenruimtes ‘af te schrijven’, ontwierp architectenbureau RAL2005 in opdracht van OpTrek het concept Hotel Transvaal om te komen tot een herwaardering van dit deel van de stad tijdens het transformatieproces.

Open voor gasten
Na een geslaagde pilot van twee dagen in de zomer 2006 opende Hotel Transvaal*-***** verblijf in de tussentijd op 24 juni 2007 voor publiek haar deuren. Dit unieke hotel zit niet in een gebouw maar is verspreid over de hele Haagse wijk Transvaal en maakt gebruik van het overschot aan lege ruimtes dat ontstaat door de afbraak en de nieuwbouw in Transvaal. Sinds zomer 2006 heeft Mobiel projectbureau OpTrek dit concept verder ontwikkelen en staat het hotel nu tot juni 2008 open voor gasten. Deze periode wordt gezien als haalbaarheidstudie; wordt het hotel als een succes bevonden dan blijft het voor een langere periode in de wijk.

Kamers
In slooppanden en nog niet verkochte nieuwbouwwoningen zijn op bijzondere wijze door winkeliers uit de buurt en kunstenaars hotelkamers ingericht. Het aanbod van kamers is zeer gevarieerd qua aankleding, luxe en prijsniveau, zodat er voor een ieder een plek is. Wanneer woningen verkocht of slooppanden afgebroken worden verhuizen de hotelkamers. Ze worden vervolgens opnieuw op een andere locatie ingericht.

Voorzieningen
Hotel Transvaal maakt gebruik van de bestaande voorzieningen in de wijk. Het ontbijt, de lunch, het diner, en verschillende klussen van het hotel worden verzorgd door de ondernemers en bewoners uit de wijk. De gast ontvangt bij de receptie een plattegrond zodat hij zelf de weg kan vinden naar de Turkse bakker, kapper, het internetcafé of het Marokkaanse visrestaurant.

Wijk wordt hotel
Doordat de kamers van Hotel Transvaal niet gehuisvest zijn in één gebouw maar verspreid over de hele wijk en de bestaande voorzieningen tevens ook de voorzieningen van het hotel zijn krijgt de hele wijk de status van hotel. Dit is het grootste hotel van de wereld omdat de straten van Transvaal tevens de gangen van het hotel zijn. Bewoners van Transvaal zijn vanzelfsprekend de gastheren-en vrouwen van dit hotel. Hier staat gastvrijheid op eerste plaats.

Visie
Hotel Transvaal, verblijf in de tussentijd draagt een visie uit voor lokaal en landelijk herstructureringsbeleid, want Transvaal is niet uniek. Overal in Nederland gaan wijken op de schop. Daarmee verdwijnt wellicht de verpaupering, maar ook een geschiedenis en sociale structuren. Hotel Transvaal vult het vacuüm in de tussenfase, waardeert deze op, zoekt aanknopingspunten om het verleden met de toekomst te verbinden en laat zien dat gebieden in transformatie wel degelijk potentie hebben.

Hotel Transvaal is een nieuwe publieke ruimte.

Klik hier voor het verslag en de deelnemerslijst van de pilot

Meer foto's

Informatie en reserveren Hotel Transvaal:

info@hoteltransvaal.com
www.hoteltransvaal.com

Mede mogelijk gemaakt door:

Bank Nederlandse Gemeenten, Era Bouw, Fonds Burgerschap, Fonds 1818, Gemeente Den Haag OCW en DSO, Mondriaan Stichting, Oranje Fonds, woningcorporatie Staedion, Stroom Den Haag.

Met dank aan:
City Mondial, Team Transvaal, IVNO, Wijkbeheer, Winkeliersvereniging Paul Krugerlaan, bewoners en organisaties uit Transvaal.