Bewoner Transvaal

Ik wil graag alleen maar mijn voornaam zeggen. Ik kom uit Azerbeidjaan en heet P. Ik heb hier in Nederland politiek asiel aangevraagd en ik woon nu in Transvaal. Mijn beroep is muziekleraar. Ik heb 20 jaar in Azerbeidjaan gewerkt aan het muziekcollege. Ik speel tar een Azerbeidjaans’ snaar volksinstrument. Ik heb 5 jaar de muziekschool gevolg, 4 jaar muziekcollege en daarna 5 jaar conservatorium. In 1997 ben ik naar Nederland gegaan.

> Waarom ben je naar Nederland gekomen ? Kun je in het algemeen vertellen waarom je politiek vluchteling bent?

Het was in 1991. Het Azerbeidjaanse volk heeft strijd gevoerd tegen het Sovjet regime. We hebben een volksfront opgericht voor de onafhankelijkheid van Azerbeidjaan. De volksfront ging vechten tegen het Sovjet regime zowel politiek als militair. Onder dit volksfront is Azerbeidjaan onafhankelijk geworden. Het heeft een eigen parlement gekozen, maar de regering die wij opgericht hebben, is alleen maar een jaar aan de macht geweest. Zwarte machten achter ‘het gordijn’ hebben een coupe gepleegd en de regering buiten spel gezet. Op 4 juni 1993 is er een andere regering aan de macht gekomen; ondemocratisch en niet gekozen door het volk. Allen die de coupe gepleegd hadden, hebben een communistische achtergrond. Het volk wilde hun helemaal niet hebben maar ze waren machtig; de president was een oud generaal van de KGB; van de Sovjet unie en heeft via een coupe de macht gegrepen. Veel activiteiten werden verboden door de president, de mensenrechten werden geschonden. De huidige regering werkt alleen om hun eigen zakken te vullen; het zijn handlangers van de Russen. Levensomstandigheden voor de gewone bevolking werden moeilijk; mensen gingen vluchten voor het huidige regime van Azerbeidjaan. Het oliereservaat werd verkocht voor 112 miljard dollar aan het westen. Waar gaat dit geld nu heen? Het geld wat ze kregen werd verdeeld onder het personeel van het huidige regime en waarschijnlijk gaat het geld ook toe naar de Russen en de Amerikanen. Het volk was tegen die overeenkomst om de olie te verkopen. Er kwam veel protest maar dit werd bloedig onderdrukt door het huidige regime. Het is een nadeel voor de democratie deze onderdrukking. De regering zou een deel van het geld wat verdient werd door de verkoop van de olie verdelen onder het volk maar dat gebeurde natuurlijk niet. De huidige olievoorraden worden beheerd en gecontroleerd door buitenlanders en niet meer door de Azerbeidjaanse regering.

> Wat is jouw relatie tot deze gebeurtenissen?

De reden waarom ik gevlucht ben uit Azerbeidjaan is omdat ik in een verzetsgroep heb gezeten maar er zijn nog meerdere redenen. Een andere rede is dat het huidige regime een coupe gepleegd heeft en de dor ons democratisch gekozen president Eltjebej afgezet heeft. Russische militairen waren het; tegenhangers werden gefolterd en gemarteld. Je moest gewoon vluchten anders zoude je gepakt worden. Haider Aliev, zijn zoon is nu aan de macht, hij was een oud generaal van de KGB. Dus hij heeft eigenlijk KGB agenten en spionnen binnengehaald om de coupe te plegen. De president heeft geen achterban; zij zijn aan de macht omdat ze militair machtig zijn Als er een verkiezing komt zullen zij het verliezen. Aliev, president van Azerbeidjaan kreeg hulp van de Russen; zij hadden een basis in de tweede grote stad van Azerbeidjaan, Ganca. Daar vandaan rukten zij steeds op, om mensen die in actie kwamen te onderdrukken. Wie opgepakt werd, verdween en wordt sindsdien vermist.

> Wat was de reden voor jou om uit Azerbeidjaan weg te gaan? Wanneer heb jij de beslissing genomen om te vertrekken?


Ik wou helemaal niet uit Azerbeidjaan weg; maar ik werd gedwongen om uit Azerbeidjaan te vertrekken.
Ik zou op een dag gepakt worden door de Russen. Ik heb een brief gehad van het politiebureau dat ik thuis moest zijn op een bepaalde dag of dat ik me moest melden op het politie bureau . Ik ben gevlucht naar de Oekraïne en heb vandaar het vliegtuig genomen van Kiev naar Amsterdam.

> Waarom ben je naar Nederland gekomen en niet naar een ander land?


Omdat ik gehoord had dat Nederland een democratisch stelsel heeft; dat was eigenlijk de keuze.

> Toen je in Kiev zat wat heb je gedacht over Nederland en welke visie had je, welke doelstellingen om te komen? Hoe lang dacht je in Nederland te blijven?


Ik dacht wanneer ik in Europa zou komen dat alles goed geregeld zou zijn en dat de Europese landen Azerbeidjaan zou aanspreken over de mensenrechten want Azerbeidjaan zit ook in Europa; geografisch gezien. Ik hoopte dat Azerbeidjaan zal veranderen onder de druk van Europa.
In Nederland kwam ik in contact met de rechtbank; mijn verblijfsvergunning werd niet juist vertaald en toen kreeg ik het gevoel dat dit ook geen democratische regering is. Gerechtigheid moet er zijn in een democratisch land maar in Nederland wordt misbruik gemaakt door de rechters en ze kiezen maar wat ze willen. Ik ben zeer oplettend wat er gebeurt. Ik heb een politieke achtergrond; ik ben niet dom, dus ik kan heel goed volgen wat de politieke situatie hier in Nederland is.

> Ligt je toekomst nu hier in Nederland of in Azerbeidjaan?

Ik kan mijn toekomst ook in Nederland opbouwen want hier wonen veel Azerbeidjaanse. Maar mijn werk kan ik alleen in Azerbeidjaan verder ontwikkelen, in Nederland niet.

> Wat heb je gedaan toen je hier in Nederland kwam? Muziek maken? Of iets anders?

Ik heb opgetreden in Nederland. Ik heb verschillende optredens gehad ook in Duitsland. Overal gespeeld zelfs in Straatsburg heb ik een concert gegeven. Ik heb geen reisdocument maar ben toch naar Duitsland gegaan. Sommige leden van de muziek groep wonen niet in Nederland, een bijvoorbeeld woont in Antwerpen.
Ik heb de laatste keer gespeeld tijdens de ‘Novruz’ viering; (red. dit is een soort moslims Nieuwjaarsviering op 21 maart).

> Hoe zie jij je leven in Nederland?


Alle jaren die ik in Nederland ben, beschouw ik als verloren jaren. Er zijn beperkte mogelijkheden om mijn beroep als muzikant goed te kunnen beoefenen. Er zijn ook veel problemen; deze problemen ontstaan als je een buitenlander bent. De regering neemt steeds meer maatregelen om mensen uit verschillende landen tegen te houden. Daarom kunnen we geen vastigheid opbouwen in Nederland. Sommige gaan weg omdat ze vluchteling zijn. Sommige blijven omdat ze economisch gebonden zijn.

> Hoe nu verder?

Dat is afhankelijk van hoe de situatie in Azerbeidjaan gaat veranderen. Ik volg de ontwikkelingen in Azerbeidjaan op de voet. Zodra ik zie dat de situatie veranderd is, dan ga ik terug. Jammer genoeg is de situatie in Azerbeidjaan uitzichtloos. De olievoorraad van Azerbeidjaan vormt een derde van de wereld; als Azerbeidjaan een democratie wordt, wordt Azerbeidjaan vanzelf rijker. Dan wordt de situatie beter en ga ik terug.

> Wat gebeurt er als je nu terug zou gaan?


Nu terug gaan betekent zelfmoord plegen.

> Toen je naar Nederland kwam ging je gelijk in Transvaal wonen?

Eerst verbleef ik vier dagen in Rijsbergen, in een aanmeldcentrum. Daarna ben ik twee maanden in Deventer in een opvangcentra gebleven bij Schalkaar. En daarna nog in verschillende andere. In 1998 ben ik naar Den Haag gekomen.

> Was het toevallig of had het een reden dat je naar Den Haag gekomen bent?

Ik zou in de regeling van ‘witte illegalen’ komen, daarom kwam ik naar Den Haag. Ik kwam een aantal mensen tegen die vertelden dat de mogelijkheden in Den Haag veel groter waren dan in andere steden, wanneer het gaat over de status van het vluchteling zijn.
Ik woonde in de Kritzingerstraat 304 dat was de eerste straat waar ik kwam wonen in Transvaal. Ik heb daar samen met drie andere mensen gewoond. Na twee maanden ben ik weggegaan. De huiseigenaar heeft gezegd; ik heb het huis nu zelf nodig. Gaan jullie maar ergens anders wonen. Ik heb daarna 1 jaar in de Snijdersstraat 119 gewoond, die is nu gesloopt. We hadden drie etages met op ieder etage een bewoner.

> Hoe vaak ben je verhuisd?


Ik ben zestien keer verhuisd.

> Hoe lang zit je gemiddeld op een plek?

Gemiddeld 6 maanden. Vroeger huurde ik een kamer. Soms met z’n tweeën soms alleen, wat goedkoper was. Nu gaat dit niet meer. Je kan alleen nog betalen per bed.

> Wat is meestal de reden dat je weg moet uit een huis?

Soms vanwege de sloop, soms omdat ik conflicten krijg met de mensen waarmee ik samen woon of met de huisbaas en soms omdat er te veel mensen wonen in een huis. Dan ga ik weg. Dat is de reden.

> Hoe denk je over de veranderingen in de wijk?


De verandering in de wijk vindt ik goed. Vanwege het achterstallige onderhoud aan de gebouwen is het beter dat er gesloopt wordt. Als alle allochtonen van een land in een wijk gaan wonen is dat ook niet zo goed; het is een soort gettovorming. Het isoleert; dat is geen integratie. Je kunt beter de mensen spreiden over de hele stad in plaats van samen te laten wonen op een plek.
Iets wat ik nooit zou vergeten is, toen ik eens de deur uit stapte van de DINO (buurtwinkel), dat iemand, een man waarschijnlijk uit een andere stad,vroeg: “hoe kan ik de Paul Krugerlaan vinden”? Ik heb begrepen wat hij vroeg maar ik beheerste de taal niet zo goed. Ik dacht bij mezelf; ik woon hier in Nederland waarom spreek ik de taal niet? De man vroeg het aan iedereen die daar stond, maar niemand kon hem de weg uitleggen omdat er alleen maar buitenlanders op straat waren.. De man was zo verbaasd; hij dacht waarschijnlijk dat hij niet meer in Nederland was. Niemand sprak zijn taal en toen is hij weggefietst.
Die man had gelijk. Wij wonen hier in Nederland en als je lang in Nederland woont is het logisch dat je de taal moet beheersen. Dat is een probleem in Transvaal en ook een voorbeeld voor de situatie als buitenlanders alleen maar met elkaar wonen en zich isoleren. Er bestaat dan geen noodzaak om de Nederlandse taal echt goed te leren. Integratie is beter en dat moet gewoon gebeuren.

> Ken je het wijkplan van Transvaal?

Nee ik weet niets van de plannen. Ik zie wel dat gebouwen worden afgebroken maar over de plannen weet ik niets. Ik hoor dat mensen die in slooppanden wonen ergens anders geplaatst worden, soms buiten Transvaal. Ik heb het gevoel dat allochtonen uit de wij k verwijderd worden. Sloop is een goede reden en misschien komen er Nederlanders voor in plaats terug. Ik hoorde dat ze meer autochtonen in Transvaal willen hebben.

>Zijn er plekken in de wijk die je bijzonder vindt? Die belangrijk zijn voor jouw?

In Transvaal heb je een Turks-Azerbeidjaanse vereniging, dat is een belangrijke plek voor mij.
Het is voor mij belangrijk, dat ik daar naartoe kan.

> Wat heb je met de Turks- Azerbeidjaanse vereniging om daar naartoe te gaan?


Ik ga niet zo vaak, af en toe, als ik me verveel ga ik daar naartoe, meer niet. Soms hebben zij Azerbeidjaanse satelliet TV ontvangst. Zenders, kanalen, dan kun je Azerbeidjaanse TV kijken. Dat is leuk.

> Wat is nog meer een belangrijke plek in de wijk?

De markt en het Zuiderpark is een mooie plek om een kijkje te nemen. Maar er zijn helaas geen echte oude bomen daar en het wordt slecht onderhouden, dat vind ik jammer. Een park is belangrijk, maar dan moet het er wel mooi uit zien.

> Wat doe je in het park?

Soms wandel ik daar, maak ik een rondje en kijk naar de bomen om een beetje lucht te scheppen.

> Wil je nog iets toevoegen aan het gesprek?

Er zijn nog veel aanvullingen, maar ja. Ik heb veel te vertellen maar ik wil dat nu niet doen. Ik wacht veel te lang op mijn verblijfsvergunning dat geeft me psychische problemen. Nog steeds is het onzeker of ik hier kan blijven of niet; het besluit van het ministerie en de politie duurt zo lang. Maar het leven gaat door.